İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan: “Duygusal eylemlerinin Avrupa üzerindeki sonuçları maliyetli olacak”
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Buyruk Abdullahiyan, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Devrim Muhafızları Ordusu’nu terör örgütü ilan etmeyi öngören yasa tasarısını onaylamasına tepki göstererek, “Duygusal eylemlerin sonuçlarının Avrupa’ya benzer olacağına şüphe yok. maliyetli.”
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Buyruk Abdullahiyan, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) Dışişleri Bakanları Konseyi 26. Toplantısında konuştu. İran Devrim Muhafızları’nın “terörist” listesine alınmasını öngören yasa tasarısının Avrupa Parlamentosu’nda onaylanmasına yanıt veren Abdullahiyan, “Sonuçları ağır olacak” dedi. Avrupa’ya pahalıya mal oldu. Bu nedenle diplomasi, akılcı olmak ve odaklanmak en doğru yoldur” dedi.
Afganistan konusuna da değinen Abdullahiyan, Afganistan’da Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) üyesi olan “kapsayıcı bir hükümet” kurulmasına vurgu yaparak, EİT üyesi ülkelerin Afganistan’a yönelik yardım politikalarını sürdüreceklerini söyledi. Abdullahiyan, “Afganistan değerli bir EİT üyesi ülke. Bu ülkede kapsayıcı bir hükümetin kurulması, ülkedeki terör, uyuşturucu, kaçakçılık ve mülteciler gibi birçok temel sorunun analizini kolaylaştırıyor. Bu ülkenin etkili olmasına ve Afganistan’ın yeniden inşasına yardımcı olacaktır.
İsveç’te Kur’an-ı Kerim’in yakılmasına değinen Abdullahiyan, Batılı ülkelerin İslami bedellere yönelik hakaret ve saldırılara takviyeler yaptığını belirterek, söz konusu eylemi kınayarak, şunları kaydetti: ifade özgürlüğünün adı. Bunlar özgürlük değil.” .
ECO, bölge ülkeleri arasındaki ticarete ve işbirliğine öncülük etmelidir
Bölgedeki son gelişmelerin bölgesel iş birliğine olan ihtiyacı daha da artırdığına dikkati çeken Abdullahiyan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın bölge ülkeleri arasındaki ticarete öncülük etmesi gerektiğini belirterek, EİT üyesi ülkelerin enerjiden enerjiye birçok sektörde önemli potansiyellere sahip olduğunu söyledi. turizm ve kültürden teknolojiye.
Abdullahiyan, “Dünyadaki enerji ve gıda krizi ile hem küresel hem de bölgesel gelişmeler, Ekonomik İşbirliği Teşkilatının önemini ve bu teşkilat üyeleri arasındaki iş birliğini değerli kılmıştır. EİT üyesi ülkeler arasında ticareti artırmalıyız. Rol üye ülkelerin ekonomik kalkınmasında örgütün gücü artırılmalıdır.sadece devlet EİT’ye bağlılık ve bağlılık sadece kendi kurumları tarafından değil, özel sektör ve bölge halkı için de güçlendirilmelidir.hepsine ihtiyacımız var. Üye ülkelerin tüm bu yeni adımları atması ve yeni projeler geliştirmesi için bu yılki toplantımızda İran’da “ECO Bölgesel Doğal Afet Risk Yönetimi Merkezi” düzenlendi ve Azerbaycan’da “ECO” gibi projeleri hayata geçirmek istiyoruz. Pak Güç Merkezi”.
Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen 26. EİT Dışişleri Bakanları Toplantısı’na Türkiye, İran, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan ve Türkmenistan’ın dışişleri bakanları katıldı. – TAHRAN