Pegai Kalesi’nde tamamlanan yüzey araştırması; Bizans tarihine ışık tutacak
ÇANAKKALE’nin Biga ilçesinde ‘Priapos Antik Kenti’ olarak da bilinen Pegai Kalesi’nde arkeolojik yüzey araştırmaları tamamlandı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Doç. Oğuz Koçyiğit, “Pegai Kalesi’ndeki yerleşim gün yüzüne çıkmayı bekliyor. Bugün birçok yer altı kalıntısı kazıldığında gün ışığına çıkacak. Bizans tarihi ve bölgenin arkeolojisi hakkında önemli bilgiler verecek” diyen Dr.
Çanakkale’nin kuzey kıyılarındaki Pegai Kalesi’nde; Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle ÇOMÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Koçyiğit başkanlığındaki 8 kişilik ekip tarafından 2021 yılında başlatılan arkeolojik yüzey araştırmaları, ekim ayında tamamlandı. Çağdaş yer altı görüntüleme teknikleri ve jeofizik çalışmalar sonucunda Pegai Kalesi’nde yerleşimin önemli izlerine rastlanmıştır. Buluntuların Bizans kültür, yaşam ve sanatına ait önemli buluntular olduğunu söyleyen Koçyiğit, birçok değerli yapıya sahip olduğunu düşündükleri Pegai Kalesi’ndeki yerleşimin bugün için toprak altında kaldığını ancak bunların bir an önce ortaya çıkarılması gerektiğini vurguladı. mümkün olur olmaz.
‘TESPİT ETTİĞİMİZ BULGULAR İLGİNÇ’ Kalede 2 yıldır araştırma yaptıklarını belirten Doç. Oğuz Koçyiğit, “Çok katılımcılı bir araştırma oldu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden arkeoloji, sanat tarihi, jeofizik ve harita mühendisliği ile restorasyon bölümlerinden farklı alanlarda birçok uzmanın katıldığı bir çalışma oldu. özellikle bu yıl yapmış olduğumuz jeofizik çalışmalarla ayakta kalan kalıntıların belgelenmesi ve yer altı alanlarının tespiti konusunda değerli sonuçlara ulaştık.Bu sonuçlar oldukça farklıdır.Kamuya ve sivile ait olabilecek bazı kalıntıların olduğu anlaşılmaktadır. Pegai Kalesi’ndeki yapılar devam ediyor” dedi. Kaybolmak üzere olan önemli bir kültürel miras olan Bizans kalesinin nasıl kurtarılacağı konusunda da çözüm önerileri sunmak için çalıştıklarını belirten Koçyiğit, “Öncelikli hedeflerimizden biri belgelemek. Pegai Kalesi’ndeki yıkımı ve bu yıkımı önlemek için. Bu konudaki görüş ve önerilerimizi ilgili kurumlara sunduk. Bu görüş ve öneriler kapsamında Pegai Kalesi’nde onarım çalışmalarının başlamasını ve kapsamlı araştırmaların yapılmasını temenni ediyoruz. Böylece bu nadide kale hakkında daha somut buluntular ve veriler ortaya çıkacaktır. buluntular yol gösteriyor. Bunun dışında çeşitli Bizans kültürü, yaşamı ve sanatıyla ilgili buluntuların ve arkeolojik kazıların gün yüzüne çıkacağından eminiz. 12 metreye yaklaşan kuleleri ve oldukça sağlam örülmüş duvarları ile muhteşem bir Orta Çağ-Bizans Kalesidir. Ancak bu kale ne yazık ki her geçen gün daha da eskimektedir. gün soluyor Surların ve kulelerin yıkımı had safhada. Bu tahribatın sebepleri arasında iklim ve hava şartlarına bağlı olarak bozulma ve çözünme gibi doğal etmenler olduğu gibi insan kaynaklı dış etkenler de bulunmaktadır. Onlarla ilgili kapsamlı bir çalışma yaptık. Gerekli önlemlerin en kısa sürede alınmasını temenni ediyoruz. Günümüze ulaşan bu değerli Bizans Kalesi, gelecek nesillere de ulaşmayı başarıyor.” “Raporlarımızı bakanlığımızın ilgili kurumlarına sunduk. İnşallah yakın zamanda hem kalenin onarım ve onarımı hem de kalede yapılacak kazılar için gerekli planlama yapılır. Pegai Kalesi’nin bulunduğu bölgede surların içine girdiğinizde sizi büyük bir Orta Çağ yerleşimi karşılıyor. Sistematik ve bilimsel kazılara başlandığında Pegai Kalesi ile ilgili hem kamusal, dini, askeri, hem de sivil yapılara ait önemli kalıntıların ortaya çıkarılacağını biliyoruz.” Bu tür arkeolojik alanların kurtarılması ve geleceğe aktarılması değerlidir.Bu tıp alanları aynı zamanda bölge ekonomisine de katkı sağlayan unsurlardır.Burada çalışmalar yapmak,korumaya yönelik bazı çalışmalar yapmak, Bölgedeki kültürel mirasın değerlendirilmesine yönelik tedbirlerin alınması hem Karabiga’ya katkı sağlayacak hem de çevrenin kalkınması için özellikle turizm, eğitim, kültür ve sanat açısından değerli kazanımlar sağlayacaktır” dedi.